Кой спира най-добрия ни юноша от Световното

Най-добрият ни шахматист до 20 години Никола Кънов няма да участва на Световното първенство за юноши и девойки в Бразилия след скандално решение на нелицензираната у нас БСФШ. Това става ясно от съобщение до медиите на БФШ 2022.

Ето и пълния текст:

Напоследък не минава и седмица, без разпореждащите се с международните права за участие на български шахматисти ръководители на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) да сътворят някое безобразие. Организацията, която явно счита, че не носи никаква отговорност и не се отчита пред никого, освен пред международните си покровители, обяви поредното си безпринципно решение и от спортна, и от чисто логическа гледна точка!

БСФШ не признава Държавния спортен календар и шампионите на страната,  не признава рейтингите на водещите състезатели и не обявява предварително критерии за избор, като и към момента няма критерии за избор до 14 и 16 години.

От 28 Октомври в Бразилия ще се проведат Световните първенства по шахмат за юноши и девойки до 14, 16 и 18 години. Традицията повелява страната ни да бъде предствавена от най-силните състезатели, защото това дава реален шанс за успех при изключително силната конкуренция. Продължаването на успехите на родните таланти в миналото задължава! Какво обаче решават нашите родни деятели от БСФШ? След броени дни в Котел започва масово мероприятие за аматьори с рейтинг под 2400. То се провежда напълно нерегламентирано, без да има за организатор нито редовен клуб, член на лицензираната федерация, нито е част от Държавния спортен календар под каквато и да е форма. Именно това мероприятие са избрали от БСФШ, за да бъде определен представителят на България в най-силната и важна възрастова група – юноши до 18 години. Тоест, ако даден шахматист до 18 години има рейтинг над 2400, то той не може да представлява България – твърде силен е, според критериите на БСФШ! Това дискриминационно решение е насочено персонално към ФИДЕ майстор Никола Кънов. Кънов няма навършени 17 години, а вече е с норма за международен майстор, с призови класирания от редица международни състезания, и със сигурност би защитил честта на България достойно. През миналата година Никола бе лидер на националния отбор на страната ни за Олимпиадата до 16 години. Неговият календар се планира с месеци напред, което е съвсем естествено и професионално отношение, за да има необходимия прогрес – така правят всички сериозни спортисти. Но… Кънов от ранна детска възраст е състезател на Шахматен клуб „Елит“, чийто председател доц. Венета Петкова оглавява и лицензираната БФШ 2022. Веднъж вече той бе ощетен от същите лица, изживяващи се през миналата година като Временна комисия, като в качеството си на шампион на България до 20 години не бе допуснат до участие в Световно първенство в Мексико. Вече се превръща в традиция да се погазват правата на този изключително талантлив и всеотдаен млад състезател.

С това свое изключително дискриминационно решение БСФШ за пореден път доказва своя субективизъм и пълна непригодност по всякакви административни въпроси. И същите хора искат пари от държавата, за да сформират национални отбори! Ако го правят по същия шуробаджанашки начин, резултатите ще бъдат потресаващи. Време е да защитим талантливите млади спортисти от подобни своеволия! Състезатели като Кънов са национално богатство, което трябва да пазим и развиваме!

Четете още

Избор на редактора