Кой ще бъде първият в света трилионер

Кой иска да бъде трилионер ? С около 2700 милиардери в света днес, някой трябва да направи скок, рано или късно.

Трудно свикваме с идеята, че една компания може да струва трилион долара , но е възможно нетната стойност на един от ултрабогатите бизнес титани в света да достигне този исторически крайъгълен камък на някакъв етап.

Мнозина ще намерят концепцията за неприлична. Благотворителната организация Oxfam International казва, че петимата най-богати хора са удвоили общото си богатство от 2020 г. насам , във време, когато пет милиарда души на планетата са обеднели.

„При сегашните темпове ще са необходими 230 години, за да сложим край на бедността, но можем да имаме първия си трилионер след 10 години“, казва Oxfam в доклада.

И все пак Джейсън Холандс, управляващ директор на мениджъра на благосъстоянието Evelyn Partners, твърди, че малка група от приказно богати хора не са причината за глобалната бедност.

Хора като Илон Мъск и Джеф Безос са много успешни, защото са изградили бизнеси, които отговарят на човешките нужди и желания. Те също така създадоха огромно количество работни места.

10-те най-богати в света са станали с близо 500 милиарда долара по-богати през 2023 г., според индекса на милиардерите на Bloomberg. Никой не е близо до $1 трилион, но надпреварата продължава. И така, кой е най-вероятният победител?

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е милиардерът с най-голяма вероятност да увеличи нетната си стойност до 1 трилион долара – въпреки че напусна ексклузивния клуб с 200 милиарда долара само миналата седмица.

Личното му богатство е скочило с 92 милиарда долара до 229 милиарда долара миналата година, според Bloomberg, увеличение от 67,2 процента.

Ако Мъск успееше да поддържа този темп на растеж, той щеше да стане трилионер до 2028 г., но тази година беше трудна, тъй като Tesla е изправена пред силна конкуренция от страна на китайските производители на електрически автомобили.

Акциите му паднаха с около 25 процента този месец, свивайки богатството на Мъск до 199 милиарда долара до 26 януари. Въпреки това той все още има най-добри шансове да стане първият трилионер в света, защото все още е сравнително млад на 52 години, казва Холандс.

Друга негова играчка, компанията за изследване на космоса SpaceX, се оценява на 175 милиарда долара.

„Той е частна собственост, но ще бъде най-голямото IPO в историята, ако излезе на пазара, което допълнително ще увеличи богатството му“, казва Холандс.

Мъск обаче печели пари и в медийната платформа X, бивша Twitter. Тя е загубила 71 процента от стойността си, откакто той я купи за 44 милиарда долара през октомври 2022 г.

Другите милиардери, които имат шанса да станат милиардени са Бернар Арно, Джеф Безос, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, уточнява tnn.com.

Четете още

Избор на редактора