Кой ще грабне Оскарите тази нощ

Тази нощ е церемонията за връчването на най-престижните отличия за киноизкуство – американските „Оскар“-и.

Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 96-и път.

Кинокритици прогнозират, че големият победител на вечерта ще е епосът „Опенхаймер“, който разказва историята на „бащата“ на атомната бомба. Филмът е фаворит с 13 номинации и вече има редица награди. Неговият създател Кристофър Нолан е с големи шансове да спечели първия си „Оскар“ за най-добър режисьор.

За първи път два неанглоезични филма се съревновават за наградата във водещата категория. Това са френският „Анатомия на едно падане“, получил хвалебствия от критиката и триумфирал на наградите „Сезар“, и копродукцията на Великобритания, Полша и САЩ на немски език „Зона на интерес“. Останалите номинирани за най-добър филм са „Опенхаймер“; „Барби“; „Убийците на цветна луна“; „Маестро“; „Клети създания“, „Американска литература“; „Заседнали“ и „Минали животи“.

В категорията за най-добра актриса в главна роля основните претендентки са Ема Стоун за „Клети създания“ и Лили  Гладстоун за „Убийците на цветната луна“. Ако Гладстоун победи, тя ще стане първата жена от индиански произход, спечелила „Оскар“.

Носителят на приза за най-добър актьор в главна роля се очаква да бъде или Килиън Мърфи за „Опенхаймер“, или Пол Джиамати за „Заседнали“.

Всички номинирани в категорията за оригинална песен ще пеят на церемонията. Сред тях са Били Айлиш, Беки Джи, Джон Батист, Джордж Скот и Райън Гослинг, който ще изпълни песента I’m Just Ken.

Сред любопитните моменти около тазгодишните отличия са рекордната 49-а номинация на композитора Джон Уилямс в категорията за музика към филм за „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“. 92-годишният Уилямс има общо 54 номинации за „Оскар“ и 5 статуетки.

В театър „Долби“, където ще бъдат раздадени наградите, ще свири оркестър на живо, а церемонията ще се излъчва по телевизия Ей Би Си. Комикът Джими Кимъл се завръща като водещ за четвърти път. Продуцентите на шоуто обещават забавление и много изненади, съобщава БНР.

Четете още

Избор на редактора