Кой ще победи в играта на подценяване

Политическият връх подценява нещо. На прозападните либерали им отне цели три години да разберат, че балканските консерватори (представлявани от различни политически сили и личности) са реални хора у нас. При това мнозинство, и не могат да бъдат изчегъртани и властта да бъде изцяло взета.

От няколко дни балканските консерватори са забравили, че и прозападните либерали у нас са реални хора. И като нищо ще направят грешката на либералите – в създалата се възможност да унищожат противника си ще забравят, че зад този противник има реални обществени настроения.

Топката е у Борисов. Той винаги е обичал да балансира между тези две течения. И явно беше се навил на вариант с либералите – единственият, който наистина ще го „изпере“.

И единственият, който може да прекрати кризата – защото събира двете автентични течения, а не претендира за надмощие на едното: „хартиеното“ или „умнокрасивото“.

Сега ревността на консерваторите може да вземе връх и да не позволи на Борисов това. Например, на практика, партията ГЕРБ, или поне нейните най-реакционни елементи в естествен синхрон с други политически кръгове, които не искат особени промени, да се окаже противотежест на намеренията на лидера си.

И това ще е тяхната грешка.

Не е задължително да има либералски протести през лятото. Но – със сигурност – три години масово желание за промяна на обичайните политически сили и стил у нас да завършат със силово надмощие на същите обичайни политически сили у нас, това означава огромна обществена фрустрация. Която се трупа. И все някога ще избие.

Топката, разбира се, е и у Иванов – като едно от звената за контакт между двете течения у нас.

Текстът е от фейсбук, заглавието на редакцията

Четете още

Избор на редактора