Кой ще смени Карлсен в Турнира на кандидатите

Гросмайсторът Ниджат Абасов беше поставен на 69-то място в Световната купа на ФИДЕ през 2023 г., но се противопостави на очакванията и спечели сензационно четвърто място, за да се изстреля в светлината на прожекторите.

Азербайджанският гросмайстор получи изключителна възможност, тъй като зае мястото на гросмайстора Магнус Карлсен в Трнира на кандидатите .

Миналата седмица Карлсен потвърди това, което шахматният свят знаеше от месеци; решението си да откаже официално поканата за участие в Турнира на кандидатите, който ще се проведе в Торонто, Канада от 3 до 26 април.

Състезанието ще се проведе по Софийските правила, които за първи път бяха въведени в света на първото издание на супертурнира „М-Тел Мастърс“ през 2005 година.

ФИДЕ ще използва правилата, които стартирахме в София, но не посочва, че са „софийски“, възмутен е мениджърът на Веселин Топалов – Силвио Данаилов, който тогава успя да наложи правилата и в останалите турнири от Големия Шлем в шахмата.

В събота ФИДЕ разкри новия състав , като Абасов заема овакантеното място на Карлсен. 28-годишният състезател, който загуби от Карлсен на полуфинала на Световната купа и впоследствие падна от гросмайстора Фабиано Каруана в мача за третото място, спечели сензационно 4-то място, може би една от най-големите изненади на Световната купа през последните 25 години.

Сега осмицата изглежда по следния начин:

Четете още

Избор на редактора