Няма спирачен път на автомобила, убил дете в София

Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора на лекия автомобил, причинил катастрофата снощи в центъра на София, при която на пешеходна пътека загина 15-годишно момче.

37-годишният водач, който е шофирал с два промила алкохол, а в автомобила са се намирали жена и нейното дете, ще бъде привлечен като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата, съобщи БНР.

Дежурният прокурор, който работи по случая, е постановил задържане в ареста за 72 часа на мъжа. Това обяви заместник-градският прокурор Иво Илиев:

„Квалификацията на деянието от субективна страна е, че това е станало при евентуален умисъл по аналогия на случая, който придоби медийна известност, като катастрофата с Милен Цветков. Предвид високата обществена опасност и решимостта на Прокуратурата, включително и на МВР, да се борят с тези престъпления, прокурорът е преценил, че като адекватна мярка, на този етап, е задържането на обвиняемия за срок до 72 часа с оглед последващо внасяне на искане пред съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. Това като квалификация на деянието се обосновава от обстоятелствата, че водачът на моторното превозно средство е управлявал същото, по начин, който неминуемо би довел до такива опасни последици и причиняването на смърт“.

„По всяка вероятност това искане ще се случи във вторник, защото е необходимо време да се съберат доказателствата и да се запознае наблюдаващият прокурор по делото, за да може да си прецизира евентуално обвиненията и да е подготвен в зала, за да може да се представят всички доказателства пред съда“, каза пред журналисти заместник-градският прокурор Иво Илиев.

„Първоначалните данни са, че колата се е движила с много висока скорост. Всичко би било предположения без експертиза, но може би е в рамките на около 80 км/ч. Няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище е, където има в близост и заведения. Буквално кръстовищата там са едно след друго и самата пътна обстановка не предполага въобще движение с висока скорост. И не на последно място – след употреба на алкохол (отчетени са два промила)“, каза още Илиев.

„Тоест, той е разчитал изключително на шанса и на случайността, не е предприел абсолютно никакви действия за предотвратяване на евентуално ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието му е извършено при евентуален умисъл. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години и ако съдът го признае за виновен, лишаване от право да управлява МПС до живот“, посочи зам.-градският прокурор.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че шофьорът е управлявал Мерцедес Е класа, който не е негова собственост. Кръвната проба е показала два промила алкохол. Не е установено наличието на наркотични вещества в кръвта на водача. В колата се е намирала и жена с нейното дете:

„Към настоящия момент ще запазя следствената тайна. Мога да кажа, че към настоящия момент сме събрали доста информация, от която може да се предполага, че деянието е извършено виновно“.

До мястото на катастрофата водачът е изминал около 400-500 метра, като за последно е забелязан да се качва в автомобила от хотел „Славянска беседа“, информира Любомир Николов. Установени са много свидетели, предстои да бъдат разпитани всички и предстои да се даде повече конкретика по случая, каза той.

Николов добави, че мъжът се е върнал на мястото на инцидента, а не се е опитал да избяга. По думите му, това не е първото му провинения на пътя.

Четете още

Избор на редактора