Колко гросмайстори има в света?

Според базата данни на ФИДЕ към 10 септември 2023 г. има 1813 гросмайстори по шах, а броят на действащите гросмайстори е 1317. Титлата гросмайстор се присъжда на шахматистите от Международната федерация по шах ФИДЕ.

Колко от гросмайсторите са жени? Според данните те са 41. Действащите гросмайсторки по шах обаче са 31. Имайте предвид, че тези данни отразяват само броя на шахматистките, притежаващи титлата гросмайстор, а не титлата гросмайстор за жени.

Да, знам, че може да сте объркани. Не се притеснявайте, ще обясня разликата между титлата гросмайстор (GM) и титлата гросмайстор за жени (WGM).

Освен световен шампион, гросмайстор (GM) е най-високата титла, която играч може да постигне в шаха.

Но титлата гросмайстор по шах за жени е титла, която е уникална за жените. Според Уикипедия, изискванията за ставане на гросмайстор за жени (WGM) са по-малко от тези на международния майстор (IM), но по-високи от тези на FIDE майстор (FM).

От колко време съществува WGM? Според базата данни на FIDE има 326 шахматистки, които притежават титлата гросмайстор за жени, различна от титлата гросмайстор. Броят на действащите шахматистки със званието гросмайстор при жените е 189 души.

Кой е най-младията гросмайстор в света? Това е Абхиманю Мишра. Той постигна тази титла на 30 юни 2021 г. на възраст 12 години, 4 месеца и 25 дни, счупвайки рекорда на Сергей Карякин, който беш регистриран през 2002 г.

Какво обаче означава супер гросмайстор? Както подсказва името, супер гросмайсторите са сред най-добрите шахматисти в света. Въпреки че това е неофициален термин, той се отнася за шахматисти с EЛО рейтинг над 2700.

Супер гросмайсторите са сериозни претенденти за световната титла.

Супер гросмайстор ли е Магнус Карлсен? Да, той е супер гросмайстор по шах. Неговият рейтинг във ФИДЕ е 2839 (септември 2023 г.), което е по-високо от рейтинга 2700, който е критерият, който обикновено се използва, за да се определи дали даден играч е супер гросмайстор или не.

Според класацията на ФИДЕ в Топ 100 има само 38 шахматисти с рейтинг над 2700. Така към септември 2023 г. има общо 38 супер гросмайстори.

Възможно ли е да загулбите титлата гросмайстор? Да, играч може да загуби гросмайсторската си титла, ако бъде установено, че използва своята титла и рейтинг във ФИДЕ, за да подкопае етичните принципи на системата за титли и рейтинг. Освен това, ако играч бъде хванат да използва измама в турнир.

По правило званието гросмайстор е валидно за цял живот, но в горните случаи правилата на ФИДЕ позволяват отнемането на това звание.

Ето няколко примера за шахматисти, загубили тази титла.

Гайоз Нигалидзе е шахматист от Грузия. През 2009 г. ФИДЕ му присъжда титлата Международен майстор. А през 2014 г. е удостоен и със званието гросмайстор. През 2015 г. обаче той беше лишен от гросмайсторската си титла за измама с електронни устройства, скрити в тоалетната.

Игор Раусис е другият шахматист, който загуби гросмайсторската си титла. През 1992 г. ФИДЕ му присъжда званието гросмайстор. През юли 2019 г. обаче на турнир в Страсбург той беше хванат в измама. Комисията по етика на ФИДЕ го лиши от титлата гросмайстор и го дисквалифицира за 6 години.

Четете още

Избор на редактора