Колко струва монополът на нефтено пристанище? Колкото наем на три магазина в мола

Цената, на която правителството на ГЕРБ е дало концесията на единственото ни нефтено пристанище „Росенец“, е колкото наема на 3 магазина в мола. Това стана ясно от думите на бившия премиер Кирил Петков пред журналисти в Бургас.

„Това пристанище беше дадено на концесия за 35 години. За сумата от един милион лева. В момента таксата е милион и половина лева на година. Страната няма друга алтернатива като място за внос на петрол“, обяви и Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната“ и бивш финансов министър.

В същото време присъствието на митничари на територията на пункта било съзнателно занижено.

„Общо 7 митничари в пункта, на смени, по един митничар за цялата територия, без граничен контрол. Това започнахме да го поправяме – вече има истински митнически пункт, има граничен контрол, има наблюдение“, посочи Асен Василев. Той допълни, че вследствие на тези стъпки, след 15 години загуби, тази година „Лукойл“ е на печалба.

Василев добави, че първата стъпка България да има нормален и конкурентен пазар на горивата, е в рафинерията да започнат проверки от Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“. „Това беше още една приватизирана граница“, заяви Василев. По думите му следващата стъпка е да се подмени съставът на КЗК и да се разбие монополът върху складовете и входните точки на петрол в страната.

Бившият вицепремиер добави, че предходното правителство е успяло да договори с Европейската комисия България да продължи да внася руски петрол, за да може цените в страната да останат по-ниски. Държавите, които ползват руски петрол, са България, Унгария, Чехия и от части Румъния, като средните цени на бензина в тях варират между 3,00 лв. и 3,20 лв., посочи Василев.

„Всички тези спекулации, които чуваме от ГЕРБ за петрола и бензина, са неверни, освен ако не смятате, че и Орбан краде по едно левче“, заяви той.

Кирил Петков напомни, че сегашният състав на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е изцяло на ГЕРБ: „Така че, като чуете Борисов да говори за левче, питайте го къде ще вкара нефта, къде ще го продава и как ще го преработва.“

Четете още

Избор на редактора