Колко ще ни струва трапезата за Великден?

Колко ще ни струва празничната трапеза за Великден? Месец преди празника БНТ направи проверка на цените.

Данни на Комисията по стоковите борси и тържищата показват, че тя ще е с 22% по-скъпа в сравнение с миналата година, като се има предвид поскъпването на основните продукти – яйца, козунаци, агнешко месо.

Проверката по столичните магазини показа, че агнешкият бут сега се продава за около 26 лв. за килограм, а плешката – по 21 лв.

По данни на комисията за стоковите борси и тържищата този Великден агнешкото е с 24% по-скъпо в сравнение с миналата година.

От браншовата асоциация уверяват, че до празника няма да има промяна в цените на агнешкото. Различното тази година е, че повечето по-малки магазини ще работят по предварителна заявка, за да са сигурни, че ще продадат продукцията си.

„Няма да има поскъпвания. Сега във фермата цените вървят между 10 и 12 лв. на килограм, а в магазините цената е до 25 лв. Съветвам потребителите да пазаруват от фермата“, коментира Симеон Караколев, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

За много от потребителите цената на агнешкото и сега е непосилна.

Яйцата са рекордьори по поскъпване. Преди година едно яйце на борсата е струвало 24 ст., а тази – вече е 39. Поскъпването е с 63%.

„Абсолютно закономерно е това поскъпване. Ситуацията от 2022 година го определя, защото поскъпнаха ресурсите, фуражите. Към момента има едно успокояване и задържане на цената. Разбира се, има и спекулации в търговията на дребно, като търговците използват недобри практики“, коментира Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

По-високите цени на яйцата, захарта и брашното, естествено вдигат цената и на козунака.

„Специално за нас мисля, че поскъпването ще е до 10% ,не повече в сравнение с миналата година. Няма да е много и то е въз основа на по-скъпите продукти и на работните заплати“, обясни Красимир Господинов, управител на пекарна.

Що се отнася до салатата, най-добре е да наблегнем на марулите и репичките, които сега са на поносима цена. Скокът при краставиците обаче е огромен – във веригите са по 4,50 за кг, а в някои магазини достигат до 7 лв.

Още по темата

Избор на редактора