Колумбия и Чили отзоваха посланиците си от Израел

Колумбия и Чили отзоваха посланиците си от Израел, предаде агенция Ройтерс.

Колумбия отзова своя посланик в Израел заради войната в Газа, посочи президентът Густаво Петро в публикация в платформата „Екс“ (бивш Туитър). „Реших да отзова посланика ни в Израел. Ако Израел не спре клането на палестинския народ, ние не можем да останем там“, посочи президентът на Колумбия, предаде БТА.

Правителството на Чили отзова своя посланик в Израел за консултации, съобщава Ройтерс. Според чилийското правителство с последните си атаки в ивицата Газа Израел нарушава международното хуманитарно право.

„Чили силно осъжда и наблюдава с голяма тревога…тези военни операции“, се посочва в изявление на външното министерство на Чили. Според ведомството операциите на Израел са равносилни на „колективно наказание“ на цивилното палестинско население в ивицата Газа.

Израел обяви, че ще унищожи „Хамас“, след като на 7 октомври бойци на въоръжената палестинска групировка нахлуха в израелски градове, граничещи с ивицата Газа, и убиха 1400 души. Според израелската армия най-малко 240 души са взети за заложници, а други 40 се водят за изчезнали след атаката. Израел наложи пълна блокада на ивицата Газа и предприе въздушни удари и сухопътна операция в анклава. По данни на ръководеното от „Хамас“ здравно министерство от началото на войната в Газа са загинали 8525 души.

Чили призова за незабавно прекратяване на сраженията, освобождаване на заложниците и осигуряване на транзита на хуманитарната помощ за анклава с население около два милиона души.

В по-ранно изявление през деня Министерството на външните работи на Чили настоя за решение на конфликта между Израел и палестинците чрез създаване на две държави.

По-рано Боливия обяви, че къса дипломатически връзки с Израел, като определи операциите в Газа за „престъпление срещу човечеството“.

Четете още

Избор на редактора