Командирът на „Вагнер“ пита Белия дом какво престъпление е извършила армията мунер“

Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин пита в отворено писмо координатора на стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби какво престъпление е извършила армията му, предаде БТА.

„Уважаеми г-н Кърби, имам въпрос към вас: можете ли да посочите какво престъпление е извършила ЧВК „Вагнер“?“, се казва в писмото, публикувано днес в Телеграм от пресслужбата на Пригожин, и цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Кърби съобщи вчера, че американското правителство ще обяви „Вагнер“ за транснационална престъпна организация, което ще позволи на САЩ и други страни да ограничат международния бизнес на наемническата армия и международната ѝ мрежа от поддръжници.

„Вагнер“ е престъпна организация, отговорна за зверства и нарушения на човешки права в Украйна и по света, заяви Кърби, цитиран от световните агенции. Той каза също, че следващата седмица американското правителство ще наложи конкретни санкции срещу групата „Вагнер“, но не уточни какви.

РЕКЛАМАspot_img