Товарен кораб с българи отвлечен в Червено море

Кораб с българи на борда е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Товарният кораб е частично собственост на израелски бизнесмен, като е отдаден под наем от британска на японска компания.

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности – украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци. Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия.

„Двама са българите на отвлечения от йеменски бунтовници танкер, уточни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по Нова тв.

„По непотвърдена информация единият от тях е капитан. В тясна комуникация сме с нашите партньорски служби, както и със службите на територията на България“, каза още той.

Екипажът на борда е от 25 души, които са от Украйна, България, Филипините и Мексико. Корабът е плавал от Турция за Индия.

Кабинетът на Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища“, каза премиерът на Израел.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише Jerusalem Post.

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове.

Това означава, че те ще атакуват кораби, не само плаващи под израелските, но и превозващи товари, собственост на израелци или дори частично собственост на израелци, пише още изданието.

Четете още

Избор на редактора