Корнелия не отстъпва: Доклад на ДАНС не сме виждали, а Радев излъга

Корнелия Нинова продължава да не дава на заден с твърдението си, че не е виждала и не е запозната с доклада на ДАНС за дейността на изгонените 70 руски дипломати. Нещо повече – тя атакува президента Румен Радев около този доклад, обвинявайки го в лъжа.

„Този уж доклад на ДАНС не сме го виждали. Вероятно само президентът Радев, който назначава шефа на ДАНС, може да види доклада. А в Съвета по национална сигурност към премиера има двама души от ДАНС. Така че казаното от Радев, че не е знаел за гоненето на дипломатите, не отговаря на истината“, заяви тя пред Нова.

Нинова каза още, че решението за изгонването на дипломати е безпрецедентно в световната история, защото сме задминали и най-голямата гонка на руснаци – 58 бройки от Щатите.

„Доколкото съм запозната, не са дадени убедителни доказателства, че изгонените руски дипломати са били шпиони. Но извън конкретния казус – дали това би навредило на българския национален интерес, на икономиката ни, на туризма, на цените на газа, на петрола? Категорично. Никой не дава убедителни доказателства за незаконната дейност на тези хора„, заяви още лидерката на БСП, развивайки нашироко познатия рефрен „А нам това е неизгодно“.

„Оперативно заседание на Министерския съвет е заседание, на което се дава информация, а не се взима решение. Външният министър на едно от тези заседания поднесе информация колко са руските дипломати тук, колко са нашите там, каква реципрочност трябва да се търси; на това заседание заявих, че ако има намерение за гонене на такъв брой дипломати, това е абсолютно неприемливо и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения“, рече Корнелия Нинова.

Тя била не скри разочарованието си от ситуацията около казуса с руските дипломати.

„Борихме се срещу модела на ГЕРБ, в който институциите не се уважаваха, върховенството на закона и правовият ред – също, а тук сме свидетели именно на същия модел“, натърти тя.

И пое към среща с Кирил Петков, с когото щели да имат „някакви разговори“.

Четете още

Избор на редактора