Корпоративна Америка започва масови съкращения

Последните данни за трудовия пазар в САЩ, разпространени в края на миналата седмица, показват, че той остава силен и стабилен, но въпреки това корпоративна Америка вече дава ясни знаци, че нещата започват да се променят.

Големите технологични компании и немалко финансови институции вече обявиха плановете си за съкращаване на персонал в опит да намалят последиците от икономическия спад. Към тази стъпка ги подтикват упорито високата инфлация, отслабващото потребление и забавянето на икономическото развитие в Китай.

Ройтерс обобщава започнатите и планирани засега съкращения.

„Амазон“ (Amazon.com) – Гигантът в електронната търговия предвижда да съкрати над 18 000 служители в близките месеци, като доскоро планираното свиване на работната сила възлизаше на 10 000 души.

„Бийонд мийт“ (Beyond Meat) – Производителят на храна за вегани планира за съкрати 200 служители тази година, за да спести около 39 милиона долара.

„Джонсън и Джонсън  (Johnson & Johnson)  Фармацевтичният гигант съобщи, че обмисля съкращения с оглед на продължаващия инфлационен натиск, а главният финансов директор Джоузеф Уолк посочи, че конгломератът иска да „намери точния баланс“.

„Доордеш“ (DoorDash) – Компанията за доставка на храна, която се радваше на сериозен растеж по време на пандемията, ще освободи 1250 свои служители.

„Ей Ем Си нетуъркс“ (AMC Networks) – Кабелната телевизионна мрежа планира за съкрати 20 на сто от служителите си в САЩ. Стъпката съвпада с подадената оставка от страна на главния изпълнителен директор Кристина Спейд, поела поста преди по-малко от три месеца.

Ейч Пи (HP) – Производителят на хардуер се очаква през следващите няколко години да съкрати около 6000 работни места.

„Интел“ (Intel Corp) – Производителят на чипове планира през 2023 г. да намали разходите си с 3 милиарда долара, което според главния изпълнителен директор Пат Гелзиндър включва и „действия по отношение на служителите“.

„Койнбейс глоубал“ (Coinbase Global) – Борсата за търговия с дигитални актив планира да съкрати няколко десетки работни места от екипите си за екипи за набиране на служители и институционално адаптиране. Това е втора вълна съкращения в компанията.

„Кракен“ (Kraken) – Платформата за търговия с криптовалута съкращава 30 на сто от служителите си, или около 1100 души, поради проблемите на криптозара, довели до рязкото намаляване на търсенето на дигитални активи.

„Морган Стенли“ (Morgan Stanley) – През последните два месеца банковият гигант прави постепенни стъпки за намаляване на служителите си, тъй като бизнесът му започва да се свива.

„Майкрософт“ (Microsoft Corp) – Софтуерният гигант през октомври съкрати близо 1000 служители в няколко от своите основни отдели.

„Майкрон текнолоджи“ (Micron Technology) – Производителят на чип памет ще съкрати през 2023 г. 10 на сто от служителите си и ще намали плановете си за капиталови разходи за 2024 г. с оглед на проблемите на пазари на полупроводници.

„Мета платформс“ (Meta Platforms) – Компанията-майка на „Фейсбук“ съобщи, че ще съкрати 13 на сто от служителите си, или над 11 000 души, тъй като трябва да са справя с намалели рекламни приходи и увеличаващи се разходи.

„Сийгейт текнолоджи холдингс“ (Seagate Technology Holdings) – Компанията за производство на чип памет се преструктурира, което включва съкращаването на 8 на сто от служителите й, или 3000 души.

„Сейлсфорс“ (Salesforce) – Софтуерната компания ще съкрати 10 на сто от служителите си и ще затвори няколко офиса като част от план за преструктуриране, наложен от „трудната икономическа среда“.

„Сиско систъмс“ (Cisco Systems) – Компанията за мрежови комуникационни технологии и услуги започва преструктуриране, което може да засегне около 5 на сто от служителите й. Промените ще се случат през второто тримесечие на годината, а целта е да се спестят 600 милиона долара.

„Ситигруп“ (Citigroup) – Банката закри стотици работни места в инвестиционното си подразделение поради сериозния спад на сделките в сектора.

„Страйп“ (Stripe) – Компанията за дигитални плащания съкращава работната си сила с около 14 на сто. Според имейл до служителите си, след това на работа трябва да останат около 7000 души.

„Туитър“ (Twitter) – Близо половината служители на социалната медия бяха освободени от работа, след като милиардерът Илон Мъск я придоби през есента. Малко по-късно обаче компанията е влязла във връзка с много от тях и ги е помолила да се върнат на работа, според Блумбърг.

„Улвърин уърлд уайд“ (Wolverine World Wide) – Търговецът на ежедневно облекло и обувки започна съкращения и очаква те да спестят на компанията 30 милиона долара до края на годината.

„Уолт дисни“ (Walt Disney) – Медийният гигант планира да замрази наемането на нови служители и да съкрати известен брой работни места, но още не е обявил конкретните си планове.

„Уорнър брос Дискавъри“ (Warner Bros Discovery) – Подразделението на „Уорнър брос пикчърс“ (Warner Bros. Pictures) планира да съкрати известен брой служители в разпространението и маркетинга. Според Блумбърг става дума за 5-10 на сто.

„Филипс 66“ (Phillips 66) – Рафинерията вече е намалила работната си сила с 1100 души, като целта й е да спести 500 милиона долара. Съкращенията започнаха през октомври.

„Чезапийк енерджи“ (Chesapeake Energy Corp) – Производителят на шистов газ освобождава около 3 на сто от служителите си като подготовка за продажбата на петролните си активи в Южен Тексас.

„Чайм файненшъл“ (Chime Financial) – Компанията за онлайн банкиране вече съкрати 12 на сто служителите си, или 160 души, съобщи неин говорител.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора