Корупцията в Украйна може да я спре за НАТО

Високите нива на корупция може да се окажат пречка за Украйна по пътя ѝ към НАТО. Това пише в статията си  The Telegraph.

„На Украйна ще бъде казано, че в момента е твърде корумпирана, за да влезе в НАТО, което ще бъде сериозен удар за Владимир Зеленски“, пише още изданието. Алиансът иска Киев да предприеме допълнителни стъпки преди преговорите за членство в организацията да продължат напред, споделя високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

„Тъй като те продължават да прилагат тези реформи, искаме да им благодарим и да говорим за допълнителни стъпки, които трябва да бъдат предприети, особено в областта на борбата с корупцията“, каза източникът на изданието.

На 18 юни, Белият дом назова условието за влизане на Украйна в НАТО. Координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност Джон Кърби подчерта, че САЩ са поставили ясни, прозрачни условия на Украйна, след изпълнението на които може да се говори за присъединяване към алианса. Като пример той цитира необходимостта да се отървем от корупцията, тъй като „това е причина за безпокойство“.

В същото време помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О’Брайън отбеляза, че американското ръководство не очаква предложение към Киев да се присъедини към алианса на срещата на върха на блока във Вашингтон през юли.

Четете още

Избор на редактора