3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Косово кандидатства за ЕС през декември

Очаква се Косово да кандидатства за членство в Европейския съюз през декември, съобщава вестник “Данас”, позовавайки се на правителството на Косово.

След като поиска членство в Съвета на Европа на 12 май тази година, Косово възнамерява да подаде молба и за присъединяване в Европейския съюз, пише БТА.

Очаква се молбата да бъде подадена през декември, каза пред RTK 2 Клисман Кадиу, политически съветник на вицепремиера Бесник Бислими.

Ние като правителство започнахме подготовка за подаване на молба за членство в Европейския съюз като първа стъпка, за да получим статут на страна кандидат. Молбата ще бъде подадена тази година, през декември.

Правителството предприема всички необходими стъпки, за да информира съюзниците и чешкото председателство на ЕС за целта на кандидатурата, каза Кадиу.

Има различни мнения за това дали е подходящият момент за членство в ЕС. Незир Краки, университетски професор, заяви за радио Косово, че кандидатстване до края на годината не е преждевременно.

Университетският професор Арбен Фетоши обаче смята, че макар Косово да е право в усилията си да получи статут на страна кандидатка за ЕС, усилията на правителството за това са преждевременни.

При евентуалната кандидатура за статут на страна кандидатка за ЕС Косово трябва да внимава да не бъде отхвърлено. Мисля, че институциите трябва да се подготвят добре и да отдадат максимално значение на гарантирането на процеса, каза Фетоши.

От 2003 г., когато на страните от Западните Балкани бе обещана европейска перспектива, Косово е единствената страна, която не е кандидатствала за членство в Европейския съюз, отбелязва вестник “Данас”.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини