Костов: Груба политическа грешка, трябва експертен кабинет

Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради допуснати политически грешки – да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел. Вярно е, че политиците правят това в частни разговори, но няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства – да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел.

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г. Според него преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ са върнати в началната им точка.

Според него най-голямата нелепост в коментарите от записа на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ е твърдението за изпиране на Бойко Борисов.

„Този груб израз означава гражданска реабилитация на Борисов, защото това е невъзможно да го направи която и да е партия.  Удивлявам се как могат така леко да се говорят подобни неща, при положение, че самият ти искаш да правиш съдебна реформа. Съдебната реформа точно това означава, че политиците не могат да решават кой е невинен и кой е за затвора“, заяви Костов.

По думите му политиците трябва да минимизират щетите от това, че рискът се е случил и е провален опитът да се избере правителство, „което бяха почти сглобили“:

„Категоричен съм, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, ПВУ, заради съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона, за да може икономиката да направи голям технологичен скок“, каза той.

Костов смята, че е груба политическа грешка това, че двете части от коалицията „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са обсъждали решението за съставяне на правителство поотделно. Това, по думите му, противоречи на самата същност на една политическа коалиция.

„Излиза, че „Продължаваме промяната“ взимат решение с 25 на 24 гласа и го налагат на „Демократична България“, която изглежда като сателит, придатък. Ако бяха направили общо заседание на парламентарната група и ръководствата, нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да се клюкарства толкова, да се изхвърлят в оценките“, обясни Костов.

Помолен да коментира конкретни тези в записа, предизвикали недоволство на анализатори и на политическите опоненти на „Продългжаваме промяната“, Костов каза, че е съгласен с това, че специалните служби са опасни. Добави обаче, че начинът, по който лидерите на „Продължаваме промяната“ си представят, че могат да ги прочистят, „не става“. „Който говори такива неща, той не разбира същината на държавното устройство“, каза бившият премиер.

Според него на сбирката на „Продължаваме промяната“ незаслужено е нападнат Христо Иванов, че разговарял с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. „Ами с кого да говори, ако иска конституционно мнозинство?! Що за безочие и лицемерие!“, възмути се Костов.

Могат да останат представители на ГЕРБ и на ПП в кабинета, но останалите трябва да бъдат експерти. Да се събере ПГ на ПП-ДБ и да реши кого излъчва и какъв мандат му дава, за да води преговори с ГЕРБ, посъветва Иван Костов.

Четете още

Избор на редактора