Избяга кочът за баш пехливанина на народните борби в Кобиляне

Кочът, който бе определен за награда за най-добрия борец на традиционния турнир по народни борби в кърджалийското село Кобиляне потърси спасение чрез бягство – скъса сезала, с който го е вързал стопанинът му. Според местните хора животното се е уплашилo от многолюдната тълпа.

След като кочът избяга организаторите решиха да наградят баш-пехливанина с парична награда от 350 лева, съобщава 24rodopi.com.

Стотици се събраха край тепиха в Кобиляне в събота, за да наблюдават традиционните народните борби, в рамките на селищния празник, възобновен след тригодишно прекъсване поради пандемията от коронавируса.

Голямата награда (350 лева) бе спечелена от 21-годишният европейски шампион Георги Иванов, който триумфира с европейската титла на първенството по борба за младежи до 23 г. в Букурещ, Румъния. Във финалната схватка, състезателят на СКБ „Димитровград“, победи с туш след оспорван двубой 25-годишният Драгомир Димов от Хасково.

„От малък участвам в турнира в Кобиляне. Идвах тук с покойния ми баща, който ме водеше на много места в областта, за да участвам в народните борби. Хубава традиция“, сподели след финала Иванов.

Тази година в пехливанските борби в Кобиляне участваха десетки състезатели от Горно Прахово, Стремци, Кърджали, Черноочене, Момчилград, Хасково и Димитровград. По традиция народните борби започнаха със схватки между децата и юношите, след което един срещу друг на тепиха се изправиха мъжете от тежката категория.

Главен съдия на турнира бе Исмаил Юсеинов, европейски и световен шампион по свободна борба. Негови помощници бяха Сабахаттин Расим и Мустафа Фарис, и двамата републикански шампиони по свободна борба.

Четете още

Избор на редактора