Коя е партия Величие, седмата сила в парламента

Партия „Величие“ е създадена на 25 март 2023 г. по информация на „Капитал“. Неин съосновател е създателят на туристическия атракцион „Исторически парк“ в община Ветрино Ивелин Михайлов.

Още преди 5 години разследване на показа, че строителството на „Исторически парк“ е било финансирано чрез финансова пирамида. Впоследствие хората, ангажирани с него, започнаха да изкупуват имоти в близкото село Неофит Рилски и да строят различни съоръжения. През май след запитване на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев стана ясно, че МВР извършва най-малко две проверки, свързани със селото.

В отговор на въпрос на Мирчев служебният министър Калин Стоянов каза, в МВР има получени сигнали за струпване на оръжия, комуникационна техника и военни камиони, провеждани военни обучения от спортен клуб „Български юнак“, извършени арести от страна на охранителна фирма „Пазителите“ и монтирането на камери за видеонаблюдение в селото.

Мирчев определи „Български юнак“ като „паравоенната организация“.

До 2023 г. Ивелин Михайлов поддържа близки отношения с лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. В момента обаче отношенията между двете партии изглеждат по-скоро обтегнати, пише Свободна Евопа.

Другият основател на партията е бившият служител на Националната служба за сигурност (НСО) подполк. Николай Марков. Той е работил в НСО между 1993 г. и 2007 г. и има редица участия в медиите, като често е представян като експерт по националната сигурност.

Председател на партията е Албена Пекова.

Партията заема популистки, евроскептични и проруски позиции.

„Партия „Величие“ е създадена с цел да защити създаденото от обединени българи, които с труда си заедно променят страната ни към по-добро“, пише на сайта на организацията.

През 2022 г. Михайлов застана начело на кампанията за спиране на изграждане на ветрогенератори на територията на община Ветрино. Той разпространи неверните твърдения, че ветрогенераторите вредят на здравето.

„Битката с вятърните турбини във Ветрино постепенно се разраства до битка със зелената енергия изобщо, за запазване на въглищните централи и срещу военната помощ за Украйна“, пише ФактЧек.

След началото на войната на Русия в Украйна на сайтовете, свързани с Михайлов, започват да се появяват и близки до Кремъл тези – за „нацизъм в Украйна“ и за призиви за неутралитет.

Както Михайлов, така и Марков са изключително активни в социалните мрежи. Основаната от Михайлов група „Свободна и мирна България“ има 30 хил. членове във Фейсбук и организира протести срещу военната помощ, която България предоставя на Украйна.

Едно от разпознаваемите лица на партията е Виктория Василева, която последно беше депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) през 2022 г.

Василева напусна парламента, когато ИТН се оттегли от коалицията, съставена от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и ИТН и това доведе до разпад на правителството.

На тези избори тя е включена в листата за Европейски парламент на „Величие“ и е водач на листата за Народно събрание в област София.

Българският певец и музикален педагог Етиен Леви също участва в листата на партията за европейски парламент. Той е водач на листата в 24 многомандатен избирателн район в София.

Четете още

Избор на редактора