Крайната десница води на изборите във Франция

Крайната десница води убедително на произведения днес първи тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Либералите на президента Еманюел Макрон са чак трети, изпреварени и от левицата, показват няколко проучвания екзитпол, цитирани от Франс прес и Ройтерс.

Крайнодесният „Национален сбор“ получава над 34 процента от гласовете. Втора е лявата коалиция „Нов народен фронт“ с около 29 на сто. Либералният лагер на Макрон е на трето място с резултат между 20,5 и 21,5 процента. Консервативната партия „Републиканци“ е четвърта с 10 процента.

Вторият тур на парламентарните избори, свикани от президента след победата на крайната десница на изборите за Европейски парламент във Франция по-рано този месец, ще бъде произведен следващата неделя, 7 юли.

Според някои екзитполове крайната десница дори може да се надява да спечели абсолютно мнозинство в Националното събрание, отбелязва Ройтерс. Те отреждат на партия „Национален сбор“ и съюзниците й между 230 и 310 места в 577-членната долна камара на френския парламент.

За абсолютно мнозинство са необходими 289 депутати.

Изходът от надпреварата обаче съвсем не е ясен, тъй като Франция е разделена на 577 едномандатни избирателни района. За да бъде избран още на първия тур, е необходимо съответният кандидат да получи 50 процента плюс един глас. В противен случай водачът ще се изправи на 7 юли на балотаж срещу останалия на второ място претендент.

При условие че се очаква малко депутати да бъдат избрани още на първия тур, предстои една седмица на политически сметки и преговори. Така че изходът от надпреварата съвсем не е ясен, коментират експерти.

„Макронисткият блок“ е „заличен на практика“, каза лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен на фона на очертаващата се победа на своята партия „Национален сбор“ на произведения днес първи тур на изборите.

Президентът Макрон от своя страна призова за „голямо обединение“ срещу крайната десница на втория тур на изборите във Франция.

Четете още

Избор на редактора