Крайнодесните в Германия с първи кмет в 40-хиляден град

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ за първи път спечели вота в сравнително по-голям град, след като днес Тим Лохнер спечели балотажа в Пирна, в източната провинция Саксония. Там живеят близо 40 хиляди души.

„Алтернатива за Германия“ има особено силни позиции в региона, който е бил част от комунистическата Германска демократична република (ГДР).

Според предварителните резултати 53-годишният дърводелец Лохнер е получил 38,5 процента от гласовете. Кандидадът на Християндемократическия съюз остава втори с 31,4 на сто, а трети е представителят на десноцентристката партия „Свободни избиратели“, която е силна в Южна Германия. Избирателната активност е била 53,8%.

Миналия месец, на първия тур, Лохнер също бе първи – с подкрепа от 33%. Тогава втори остана кандидатът на „Свободни избиратели“ с 23,2 процента, съобщава БТА.

ДПА прави уговорката, че Лохнер всъщност е независим, но е бил включен в листата на „Алтернатива за Германия“. Така той е първият кандидат на германската крайнодясна партия, избран за кмет на по-голям град в страната.

През август Ханес Лот от „Алтернатива за Германия“ спечели кметските избори в Рагун-Йесниц. Градът с население от 9 хиляди жители се намира в друга провинция, която е била част от ГДР – Саксония-Анхалт.

Четете още

Избор на редактора