Последно: Играем с Унгария в София без публика

Отборът на България ще посрещне Унгария в европейска квалификация на 16 ноември на Националния стадион „Васил Левски“. Това обявиха от Унгарската футболна федерация. Двубоят ще се проведе пред празни трибуни, като се очаква да започне в 19:00 часа наше време.

„Трагикомедия – така най-добре може да се определи казусът с мача Унгария – България и неяснотата къде ще се играе срещата два дни преди датата, пишат унгарските медии за сагата около европейската квалификация между двата отбора.

Тази сутрин УЕФА уведоми унгарската федерация, че по искане на Българския футболен съюз мачът от квалификациите за Европейското първенство в четвъртък ще се проведе при закрити врати в София, се казва в съобщението на Унгарската централа.

Ето какво написаха от БФС на сайта си:

След безпрецедентното решение на община Пловдив да наруши предварителното споразумение за използване на стадион „Христо Ботев“ и да даде отказ на националния отбор на България да проведе следващия си мач от европейските квалификации на съоръжението, и последвала комуникация между всички заинтересовани страни, в т.ч. държавните власти, днес УЕФА разпореди двубоят между България и Унгария да бъде изигран на Националния стадион „Васил Левски“ в София на 16.11.2023 година от 19:00 часа при закрити врата.

Решението на европейската централа е базирано на актуално становище на СДВР, която се ангажира с опазването на обществения ред преди, по време и след края на срещата. Изразената позицията на СДВР е въз основа на промяна на обстоятелствата – решението на УЕФА за недопускане на публика на стадиона.

Предвид гаранциите за обезпечаване на реда от страна на столичната полиция, мачът ще се проведе на Националния стадион „Васил Левски“.

„Поведението на Българския футболен съюз е безпрецедентно, несериозно и неспортсменско. Не можете да организирате дори семейна почивка по такъв начин, камо ли международен футболен мач със сериозни залози, включващ много хора и интересуващ милиони. Българската асоциация постави в невъзможна ситуация както УЕФА, така и унгарската асоциация““, заявиха още от Унгарската федерация.

Двубоят първоначално бе насрочен за Националния стадион „Васил Левски“, но по-късно преместен за „Христо Ботев“ в Пловдив при закрити врата с обяснението, че срещата е рискова. Впоследствие се оказа, че стадионът в Пловдив не може да приеме двубоя и спешно се търси нов вариант. Един от тях е „Арена Арда“ в Кърджали, но стадионът не отговаря на изискванията и едва ли ще бъде утвърден. Оставал вариант двубоят да бъде върнат в София.

Четете още

Избор на редактора