3.9 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Край с маските! Приравняват ковид към сезонния грип

Маските в градския транспорт няма да са задължителни. Изискването за ползването им ще отпадне в четвъртък и ще важи за цялата страна. Това заяви проф. Радка Аргирова след заседанието на експертната група към Министерство на здравеопазването, която следи актуалната епидемична ситуация у нас. Заповедта за отпадане на изискването за носене на маски в обществения транспорт се очаква да бъде издадена утре.

Остава задължителното носене на предпазни маски в болници, аптеки, поликлиники, оптики и домове за възрастни хора.

По думите на проф. Аргирова през следващия месец се очаква постепенно да започне приравняването на ковид към сезонния грип и останалите респираторни заболявания.

“Попадаме в ендемичния период на този вирус, тоест, постепенно ще се приравнява той към другите респираторни заболявания като грипа и това ще го видите към началото на учебната година. В страната има видимо намаляване на броя на новите случаи. Има сравнително около 1000 новооткрити заразени дневно, а броят на пациентите с ковид в интензивните отделения се задържа под 50. Така че вече можем да си позволим да кажем, че ние управляваме епидемията, тоест, можем ние да кажем какви да бъдат мерките, а не вирусът да ни ги налага.”, каза проф. Аргирова.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини