Кран паркира до съветския паметник. Започва демонтажът!

Започва демонтаж на някои от фигурите на Паметника на Съветската армия в столицата. Преди дни областният управител на София Вяра Тодева издаде заповед паметникът да бъде обезопасен, защото е опасен. Тази сутрин около него имаше засилено присъствие на полицията и жандармерията, съобщи БНТ.

Предприетите от областната управа на София действия по преместването на Паметника на Съветската армия след като експертно становище установи, че той е опасен за гражданите, за да се случи реставрацията първо е необходимо той бъде демонтиран и преместен“, каза Вяра Тодева – областен управител на София.

Тя допълни, че засега фигурите ще бъдат преместени в държавен имот и ще бъдат строго охранявани. След направената експертиза, резултатите са показали, че през времето са се получили сериозни пукнатини по фигурите.

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран, каза вчера пред радио „Фокус“ директорът на музея Николай Ущавалийски.

Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време когато е монтиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала“, обясни Марин Марков – скулптор, пред БНТ.

В района около паметника има засилено присъствие на полиция и жандармерия. Засега не е ясно точно каква част от фигурите ще бъдат демонтирани днес, демонтажът ще продължи и в следващите дни.

Фигурите на паметника на съветската армия, наричан МОЧА, ще бъдат демонтирани до 30 дни, съобщи кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков на 8 декември.

Протестиращи срещу демонтирането на Паметника на съветската армия се събраха в района малко след началото на изграждането на скеле около него, което предшества отстраняването на най-високите фигури.

Депутатът от „Възраждане“ Ивайло Чорбов и Мая Манолова от „Изправи се, България!“ първи се появиха на място да бранят монумента, който се охранява от полиция и жандармерия. От градската организация на БСП също отново обявиха, че няма да позволят паметникът да бъде демонтиран.

Четете още

Избор на редактора