Крачка назад. Искат оставките на шефовете на НЗОК

Ще отправим молба управителят и подуправителят на НЗОК да направят крачка назад – да подадат оставки, заявиха на съвместен брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и  министърът на финансите и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Тримата са обсъдили на среща изработването на регламент, по който да се случват назначенията в регулаторните органи.

С оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководството на НЗОК, ще отправим молба към управителя и подуправителя да направят крачка назад, без това да е свързано с някакъв укор към тях, за да можем да стартираме процедурата на чисто, посочи Христо Иванов.

Проведохме среща във връзка с вчерашното гласуване, което създаде проблем, както знаете, ние от самото начало полагаме усилие да не допускаме плаващи мнозинства. Мнозинството, което подкрепи кабинета Денков – Габриел, трябва да взема решения заедно по ключовите въпроси на управлението и по излъчването на регулаторите, заяви Христо Иванов.

В този разговор стигнахме до решение, че вчерашната процедура не е добър пример, коментира Христо Иванов. Затова се разбрахме да започнем разговор по регламент за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите, който регламент да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението. Ще отнеме време да договорим регламента, но необходимостта от този регламент е потвърдена, затова излизаме пред вас да ви го съобщим, заяви Христо Иванов.

След вчерашния ден, в който всички видяхме, че показването на мускули в политиката води дотам, че всички потъваме в една говорилня, проведохме час и половина разговор, обясни Бойко Борисов. Всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим да подадат оставка и, с целия пакет регламент как ще се избират оттук нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме, добави той.

Христо Иванов и Бойко Борисов потвърдиха подкрепата си към кабинета с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел.

Борисов информира, че  Асен Василев е съобщил, че последния месец има с над милиард повече събрани приходи от ДДС и в момента дефицитът е 0,6 на сто. Борисов посочи, че разговорът с Асен Василев е бил конструктивен.

Четете още

Избор на редактора