Креман, новият хит сред пенливите френски вина

Не винаги е задължително да е шампанско – във Франция хората все повече се насочват към кремана, чиито продажби са нараснали за сметка на почти всички останали вина в страната, предаде ДПА.

Миналата година френското пенливо вино е регистрирало скок на продажбите с 5,7 на сто и 6,7 на сто през първото тримесечие на 2024 г., съобщи вестник „Лез Еко“, цитирайки данните на компанията за пазарни проучвания „Съркана Ай Ар Ай“ (Circana IRI)

„Продажбите поставиха нов рекорд през 2023 г. в трудна ситуация за винената промишленост. Това е третата поредна година на растеж и нова историческа година за промишлеността“, каза пред вестника председателят на националната асоциация на производителите на креман Едуар Касане.

Междувременно продажбите на шампанско са намалели, понижавайки се с 8,2 на сто през 2023 г. и с около 14 на сто от началото на тази година.

Успехът на кремана се обяснява с няколко причини. С оглед на проблемите с инфлацията и покупателната способност, пенливото вино от други региони е по-евтина алтернатива на шампанското за много хора във Франция.

Креманът е достъпен на цена между 10 и 20 евро, докато бутилка шампанско струва между 24 и 34 евро средно, в зависимост от качеството.

Освен това огромният успех на „Аперол Шприц“ (Aperol Spritz) е събудил интереса към пенливото вино като цяло, каза Касане.

„Просеко (Prosecco) увеличи продажбите на пенливото вино и привлече нови клиенти за кремана“, каза той.

В рамките на пет години продажбите на кремана са нараснали с 20 на сто до 108 милиона бутилки.

Германия също допринася за този успех. Почти половината от френското производство на креман се изнася, най-вече за Дания, Норвегия и Германия, според „Лез Еко“.

Все повече и повече лозари във Франция резервират дял от площите си за производство на креман, обяви председателят на асоциацията. Положителната тенденция при пенливите вина е много удобна за тях, тъй като продажбите на други вина се понижават.

Четете още

Избор на редактора