Кремъл предупреди: Четирите нови области са под руския ядрен щит

Русия обяви днес, че четирите украински области, които миналия месец анексира, са под защитата на нейния ядрен арсенал, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Кремъл е направил това изявление в момент на повишено напрежение и на фона на очакваното провеждане на учения за проверка на бойната готовност на ядрените сили от страна както на НАТО, така и от Русия.

Запитан от репортери дали въпросните региони са под защитата на ядрения чадър на Москва, Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, отговори:

„Всички тези територии са неотменими части от Руската федерация и те са добре защитени. Тяхната сигурност се осигурява на същото ниво, както (това се прави) за останалата част от територията на Русия.“

Миналия месец Путин предупреди, че Москва е готова да употреби ядрени оръжия, ако това е необходимо за отбраната на „териториалната цялост“ на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на 6 октомври, че тази заплаха е приближила света „до Армагедон“ повече от когато и да било след Кубинската криза от 1962 г., когато мнозина са се опасявали, че може би предстои избухването на ядрена война, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора