Криза за хляб в С. Македония заради замразената му цена

Ден след решението на правителството на Република Северна Македония да замрази цените на белия и полубелия хляб от 450 гр. рафтовете за този артикул в магазините в Скопие останаха празни, съобщават медиите в страната. Причината е решението на представителите на Групата от мелничарската промишленост, които още в понеделник заявиха, че ако правителството вземе такова решение, няма да произвеждат бял и полубял хляб. Хлебопроизводителите, които не са част от тази група, продължиха да произвеждат бял хляб, който обаче не може да насити пазара.

Над 150 инспектори от Държавната пазарна инспекция са на терен от сутринта и извършват проверки по пазари и пекарни спазва ли се решението на правителството, както и къде хлябът със замразени на 33 денара цени /един лев/ не е доставен, а в края на деня ще бъде обявена и информация за състоянието на пазара, както и как ще се процедира нататък, съобщиха от инспекцията.

Междувременно в анкетите, които медиите в страната направиха, не малко от потребителите твърдят, че могат и сами да си пекат хляб.

„СДСМ и Демократичният съюз за интеграция оставиха гражданите без хляб и върнаха държавата 70 години назад като през прехода, когато нямаше хляб, мляко или други продукти, чакаше се на опашки или се купуваше с купони”, реагираха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

„За пореден път се потвърди, че СДСМ е на страната на гражданите, които защитават стандарта си, а ВМРО-ДПМНЕ е на страната на печалбарите, които злоупотребяват с мерките за подпомагане на гражданите. С помощта на държавата за много по-ниска цена на електроенергията при сегашните цени на брашното, горивата и газа, 450 грама хляб не трябва да струват повече от 33 денара, включително с шест денара печалба, която остава за пекарите”, отговориха от СДСМ.

Още по темата

Избор на редактора