Критик на Кремъл осъден на 25 години затвор

Известният критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза беше осъден от съд в Москва на 25 години затвор, съобщиха агенциите. След като днес чу присъдата си, опозиционерът заяви: „Русия ще бъде свободна“.

Присъдата беше постановена по различни обвинения срещу Кара-Мурза, включително и в държавна измяна. Кара-Мурза, 41-годишен баща на три деца, е опозиционен политик с руско и британско гражданство, който в продължение на години се изказваше срещу руския президент Владимир Путин.

Кара-Мурза лобираше пред западните правителства да налагат санкции срещу Русия и срещу руски граждани за предполагаеми нарушения на човешките права, отбелязва Ройтерс.

Държавните прокурори по делото искаха той да получи присъда от 25 г. затвор за държавна измяна и за уронване на престижа на руската армия.

Часове преди да бъде арестуван Кара-Мурза, заяви пред Си Ен Ен, че Русия е управлявана от „режим на убийци“. Той обвиняваше Москва, че бомбардира цивилни обекти в Украйна, предаде БТА.

В последната си реч пред съда миналата седмица руският опозиционер сравни делото срещу него, което се водеше при закрити врата, с политическите съдебни процеси от времето на Сталин. Той не поиска от съда да го оправдае и заяви че се гордее с всичко, което е казал, и че продължава да стои зад думите си.

„От престъпниците се очаква да се разкайват за действията си. Аз съм в затвора заради политическите си убеждения. Знам, че ще дойде ден, в който мракът, обгърнал страната ни, ще се разсее“, каза още Кара-Мурза.

След като днес чу присъдата си, опозиционерът заяви: „Русия ще бъде свободна“.
Междувременно британското правителство привика руския посланик в Лондон, за да изрази негодуванието си от „политически мотивираното“ решение на руския съд.

„Обезпокоителна е липсата на ангажимент от руска страна за опазването на фундаментални човешки права“, каза британският външен министър Джеймс Клевърли. „Продължаваме да призоваваме Русия да се придържа към международните си задължения да зачита правото на Кара-Мурза да получава подходящи здравни грижи“, подчерта Клевърли.

Четете още

Избор на редактора