Кръгом: Митов вече не ще да е външен министър

Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова със сигурност оттеглям своето одобрение да бъда външен министър, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

„В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев. Сега може да му кажем: спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да са с вас“, заяви Даниел Митов пред медиите в парламента.

Той благодари на служебния премиер за доверието, както и на Бойко Борисов, който по думите му подходил с разбиране към евентуална негова роля в МВнР.

„Приех не защото това е основна цел за мен, бил съм външен министър и не е в това въпросът. Въпросът е, че в тази ситауция държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски и проевропейски“, поясни Митов.

„Отговорността е на президента Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Г-н Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

Коментарът му идва след кратката среща между Румен Радев и Димитър Главчев днес на „Дондуков“ 2 по повод предложенията за промени в състава на Министерски съвет, уточнява БНР.

На излизане от сградата на президентството Главчев бе кратък: „Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава. Нямам новина за съобщаване. Докато президентът не издаде указа, старите министри си изпълняват задълженията“.

Четете още

Избор на редактора