Кръстовден е! Денят и нощта стават равни

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос.

Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век от майката на император Константин Велики – Света Елена.

Частица от него е изпратена в Константинопол, а друга част е положена в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим. На 14 септември 335 г. този храм е осветен тържествено и кръстът е изнесен за поклонение на хиляди вярващи.

От този ден насам денят се чества като Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен още като Кръстовден. В София също се съхранява частица от Кръста, в храма „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, който днес отбелязва храмовия си празник.

На Кръстова гора, хиляди вярващи посрещнаха празника с благоговение и надежда за изцеление на болни и страдащи.

Според поверията и традициите на Кръстовден поставя началото на есенния работен сезон и тогава започва сеитбата на зимните житни култури. В някои райони на страната празникът се нарича и гроздоберник, защото се дава началото на гроздобера.

Смята се, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание.

Народът вярва, че на Кръстовден “денят и нощта се кръстосват”, което ще рече, че стават равни по времетраене.

Кръстовден е и имен ден за всички, които носят името Кръстьо, Кръстан, Кръстанка, Кънчо, Ставри и др.

По традиция, на Кръстовден се спазва строг пост и се прави водосвет. Свещениците освещават домовете и харманите за благословение и плодородие.

Четете още

Избор на редактора