КС: Атанасова и Белазелков с мандат от 7 години

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на парламента, с което за конституционни съдии бяха избрани Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, но само в частта за продължителността на мандата им. Решението e прието единодушно с 10 гласа.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани от 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи на мястото на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов. Тогава депутатите записаха в решението си, че новоизбраните ще имат пълен деветгодишен мандат, въпреки, че бяха гласувани с повече от година по-късно.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии. Държавният глава настоя за обявяване на противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии. В мотивите си президентът посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Според Румен Радев е налице съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата на новите съдии. Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд, категоричен бе Радев и призова да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Жалба до КС има и от депутати от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН). Според трите парламентарни групи тези решения противоречат на основния закон, на принципите, на които той е изграден./БТА

Четете още

Избор на редактора