КС образува дела срещу избора на новите съдии

Конституционният съд е образувал дело по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“ срещу избора на съдии от парламентарната квота, става ясно от публикация на страницата на съда.

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев. Той е докладчик и по делото, внесено от президента Румен Радев, с което също се иска установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи.

По-рано днес народните представители от „Възраждане“, „БСП за България“ и ИТН внесоха обща жалба до Конституционния съд срещу двете решения, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии от квотата на парламента.

В мотивите си опозиционните народни представители оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите, противоречащ на решение на КС, според което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди 2 години мандат.

„Считаме, че изборът на тези двама конституционни съдии беше проведен в нарушение на Конституцията, на основните принципи на Конституцията, като принципа на правовата държава и принципа за прозрачност и легитимност. Надяваме се Конституционния съд да се произнесе и да отмени тези две решения на Народното събрание като противоречащи на Конституцията“, заяви Петър Петров от „Възраждане“.

Президентът Румен Радев сезира вчера Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

В мотивите си държавният глава посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Четете още

Избор на редактора