КС отхвърли искането за референдум за лева

Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители от „Възраждане“ и „Има такъв народ“, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева, става ясно от решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

В заседанието участваха дванадесет конституционни съдии. Решението е прието с единодушие в частта от диспозитива, с която искането се отклонява.

В частта от диспозитива, с която искането се отхвърля, решението е прието с 11 гласа „за“, с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов. Стоилов и Семов са от квотата на президента Румен Радев.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван по-късно.

С второ решение конституционните съдии са отклонили друго искане на депутатите от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независимия Радостин Василев – за самостоятелно произнасяне за установяване на конституционосъобразност на въпроса, предмет на предложение за произвеждане на национален референдум. В тази част производството е прекратено с единодушие.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.  Мнозинството в НС гласува „против“ с мотива, че с присъединяването си към ЕС страната ни е приела да влезе в еврозоната. Решението беше обжалвано от парламентарните групи на“Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и от независимия депутат Радостин Василев.

В края на юли Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 49 народни представители.

По-рано днес, докато конституционните съдии заседаваха, т.е. още преди решението им да бъде постановено, от „Възраждане“ проведоха безпрецедентен протест пред институцията, като струпаха животински изпражнения и бали сено, палиха димки, изгориха чучело на конституционен съдия.

Четете още

Избор на редактора