Има ли кукери на Великден? Само в Елешница

Пролетното пробуждане на природата е свързано с кукерските карнавални игри в Елешница, което е единственото населено място в България, където Възкресение Христово се отбелязва по автентичен начин, съобщава Фокус.

В ранното утро на Великден атрактивни кукерски групи – с игри и заклинания прогонват злите духове, „събуждат“ природата и доброто у хората.

За поредна година уникалният карнавал привлече хиляди местни и чужди гости, не само за да отпразнуват по различен начин Великден, но и да приемат частица от духовната енергия на един празник, благословен от красотата на традицията и богатството на народния гений.

Празникът датира от 13-14 век. Възрастните разказват, че кукерското шествие се е „пренесло“ по Великден, защото тукашните мъже – прочути майстори строители, работели по всички краища на страната и по Великден се прибирали, за да помогнат на семействата си за засаждане на нивите.

Площадът на Елешница и тази година едвам побра зрителите, а над 400 участници от трите махали от четиримесечни бебета до 90-годишни старци го превръщат в арена на атрактивни скечове, на надиграване и надсвирване, но преди това сцената окупират талантливите самодейци.

Четете още

Избор на редактора