Кукери превземат Ямбол за 25-а поредна година

Днес е кулминацията на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“, който се провежда за 25-и път в Ямбол. Над 40 кукерски групи  от всички краища на страната пресъздават  характерни за регионите обредни игри и вещаят здраве и плодородие.

Над 40  кукерски групи представят ритуалите „засяване“ и „заораване“, за автентичността на техните изпълнения следи авторитетно жури с председател проф. Крум Георгиев. Етнологът д-р Иглика Мишкова също е сред оценителите.

Това гонене на злото малко се превърна в медийна акция и като че този рефрен се повтаря непрекъснато от групите! Тук основният придружаващ ритуал е обредното заораване и засяване. Това е традиционната земя на кукерите, както я е описал Михаил Арнаудов.

В градския парк е изградено и  селцето „Кукерово“, в което гостите могат да се потопят в приказната атмосфера на празника, съобщава БНР.

В центъра на града са обособени базари на местни производители, не липсват и характерните за сезона кулинарни изкушения. Фестивалът ще завърши с голям концерт с участието на ансамбъл Чинари, група „Булгарина“ и пищна заря.

Четете още

Избор на редактора