Културни дейци на протести в цялата страна

Под наслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“ културни дейци от София и страната протестираха пред сградата на Министерството на културата с искания за законови промени, които да гарантират увеличение на бюджета за култура.

Сред протестиращите са представители на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и Национален фонд „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

След това участниците в протеста се насочиха към пл. „Независимост“ (Ларгото), където в сградата на Народното събрание на пл. “Княз Александър I” №1 заседават народните представители, а в сградата на Министерския съвет на бул. „Княз Александър Дондуков“ №1 заседава правителството.

Минути след като пристигнаха пред сградата на Народното събрание, протестиращите получиха покана от Министерството на културата за среща с контактна група, която отклониха.

„Този бюджет, който беше предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите. Това го наричам финансов диктат върху българската култура“, каза председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите и депутат от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който излезе при протестиращите. По думите му бюджетът вече е в парламента и възможностите са ограничени.  Между първо и второ четене можем да отменим рестрикциите за сценичните изкуства и ще го направим, каза депутатът. И добави, че от 2015 година сценичните изкуства работят с един и същи стандарт, въпреки инфлацията и въпреки всякакви неща, които се случват. „Рестрикциите са на ниво 2019 година и не могат да се променят, защото са в закона. Така че, този въпрос мисля, че ще бъде решен от парламента“, добави Биков.

„Има едни 28 милиона от бюджета, които трябваше да отидат за проекти. Аз ще внеса предложение те да отидат за увеличаване на стандартите на музеите, галериите, библиотеките и останалите културни институции. Те са недостатъчни пари, защото културата струва пари. Това да имаме българска култура се дължи на вас, вие правите културата. Културата може да се плаща или от цялото общество, или от тези, които я потребяват, или да се плаща от тези, които работят за нея. Вие плащате с ниските си заплати. Това нещо трябва да се осмисли, защото това е политически въпрос. Културата е точно толкова важна колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно, това е само началото“, каза Тома Биков пред протестиращите.

Отдавна говорим, че 0,4 процента за култура е престъпление за културата, каза народният представител Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“. По думите му в основата на националната сигурност стоят умните и здравите хора. „Основното ни виждане е, че в основата на националната сигурност не са танковете и самолетите, а са образованието, културата, здравеопазването“, коментира Ивайло Вълчев.

Точно в 13:33 часа протестиращите застанаха за едноминутно мълчание за българската култура.

Националният протест на културните дейци продължава. Те изразиха готовност за безсрочни ефективни стачни действия, докато не бъдат приети исканията им. Леко напражение възникна при опит на част от протестиращите да преминат полицейския кордон към Министерския съвет.

Четете още

Избор на редактора