Къде е кучето на загиналия при гонката в Стара Загора

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е адвокат на близките на загиналия при гонка с полицията в Стара Загора Пламен Пенев, поиска МВР да огласи веднага сигнала на младежите, от който тръгват полицейските действия. Това трябва да стане, за да се разбере истината около случилото се във фаталната нощ, обяви още той пред БНТ.

На 30 декември, при гонка с полицията и задържане в града, почина 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев. Оттогава прокуратурата проверява дали полицията има вина за смъртта на мъжа, като се чака експертиза, която да каже дали има задушаване след изваждането му от колата. МВР се опитва да се оневини и твърди, че е действало по закон, докато близките на Пенев твърдят, че полицията е виновна за случая.

„За мен основният въпрос е защо не се огласява сигнала към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож. Само че от тази тема се бяга“, обяснява сега Йорданов. Адвокатът на семейството твърди и че във видео в социалните мрежи, се вижда, че колата на пострадалото лице прави опит да заобиколи полицейския автомобил и именно той с дясна предна част блъска колата, като това е можело да доведе до обръщането й.

За сигнала до телефон 112 разказва на няколко пъти самото МВР. В сряда директорът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов обясняваше, че „на спешен телефон 112, в 20:45 часа на 30 декември, е получен сигнал за непълнолетни, заплашвани с нож от мъж на средна възраст“.

„Отзовалите се на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало водач. Когато нашите служители се приближават до колата за извършване на проверка, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отказва да се подчини на полицейското разпореждане. Към този момент той тръгва с колата с цел да осуети проверката. Нашите служители го следват със служебния автомобил. Униформените не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила”, разказа още директорът на ОДМВР-Стара Загора.

Към момента не е ясно кой, как и защо точно е подал сигнала и какво точно има в него. Първоначално бе обявено, че е подаден от деца, после от младежи, накрая от непълнолетни. И до момента не е ясно дали изобщо е имало нож. Самото МВР твърди, че не знае дали такъв е намерен в Пенев и в колата му, защото огледите били извършени от прокурори и следователи. От прокуратурата обаче също не говорят поне за сега за открит нож, припомня „Сега“.

Отделно от това близките на починалия говорят, че мъжът е бил по обичаен маршрут, по който разхожда кучето си и пие кафе. До този момент не е ясно имало ли е и къде е кучето.

Четете още

Избор на редактора