Къде е най-големият Великденски панаир в Румъния

Най-големият Великденски панаир в Румъния се провежда в Крайова. Приказни къщички и герои, вдъхновени от “Снежанка и седемте джуджета” на братя Грим, привличат посетителите в третия по големина градски парк в Европа – “Николае Романеску”, изграден през далечната 1903 г. Инсталации от цветя и пеперуди красят клоните на дърветата. Беседки и каляски са желан декор за фотосесии.

В центъра на панаира е разположено най-голямото виенско колело в Румъния – с височина от 40 метра и капацитет от 140 места. Около него са пръснати ефектни украси и инсталации, работилници и ателиета, увеселителен парк с влакче и дори стена за катерене и картинг писта. Лодки във формата на лебеди и животни от местната зоологическа градина допълват пейзажа на събитието, посветено на всички възрасти. Новост тази година е религиозната сцена на Възкресение Господне, създадена в сътрудничество с митрополията на Олтения.

Търговци и занаятчии от цялата страна са изложили своите традиционни продукти, писани яйца и ръчно изработени творения. Не липсват и лакомства – карамелизирани пуканки, захарен памук, мекички, понички, шоколадово фондю, сладолед, лимонада.

За най-малките са организирани танцови ателиета и куклени представления. Те могат да участват и в различни състезания – по шах или за лов на великденски яйца. Богатата програма на панира включва и народни танци и музикални изпълнения от България, Гърция и Република Молдова.

Посетителите имат на разположение и туристически автобус, който да ги отведе до панаира. Той се движи на всеки кръгъл час от 10:00 до 20:00 ч., като тръгва от „Поливалентната зала“ на булевард “Илие Балачи” в Крайова. Билетът струва 3 леи (1,20 лв.) и може да бъде закупен директно от автобуса. Красивата пролетна приказка очаква своите посетители в парка “Николае Романеску” до 12 май, уточнява БТА.

През 2022 г. година Крайова се класира на първо място в списъка на Великденските панаири в Европа, според европейския сайт „Най-добра дестинация“, а през 2023 г. бе обявен за най-предпочитана Великденска дестинация в Европа, припомнят местните медии. Миналата година Общината похарчи над 70 000 евро за украсата на Великденския панаир в парка “Николае Романеску” и за популяризирането на събитието.

Четете още

Избор на редактора