Къде на Балканите грипът е най-евтин?

Къде на Балканите лечението на грип, който сега е в разгара си, е най-евтино? Екип на bTV прави проверка за цената на медикаментите у нас и в съседните балкански държави.

Един от най-популярните противовирусни медикаменти струва различно в четирите държави, в които репортери на телевизията го търсят. Най-евтин е в Сърбия – 13 лева. У нас излиза най-скъп – около 24 лева.

Пред кабинета на д-р Мирослав Спасов пациентите с грип стават все повече. „Хрема, отпадналост, болки в ставите и мускулите, до кашлица. Често се стига до самолечение, в резултат на което при нас се довеждат пациенти в тежко състояние. Нашата цел не е да товарим хората и да изпишем най-скъпото лекарство“, коментира лекарят.

Колко струва лечението на грипа? Проверката е първо в София. „Сироп и капки – някъде около 20 лева, но само това не е достатъчно. Ако се добави антивирусен продукт – отива към 40 лева“, коментира Маргарита Грозданова, фармацевт.

Предписаните 5 медикамента –  за гърло, температура, за инхалации, антивирусно лекарство и капки за нос излизат у нас 75 лева.

А колко струва лечението на грип в Сърбия?Фармацевтът Никола Агичевич казва, че българите търсят разнообразни лекарства в страната му. Но и сърби купуват лекарства у нас. „Лекарства за циркулация на кръвта, например, са евтини в България, а при нас са скъпи“, коментира Деян Филипович. Сметката за лекарства за грип в Сърбия излиза малко над 50 лв.

С рецептата от България екип на телевизията отива и в Одрин , за да провери каква е цената на лекарствата в Турция. „Макар че има недостиг, успяваме да осигурим лечение , чрез заместители, които ги има в момента“, казва Бюлант Варел – фармацевт.

Лечението на грипа в Одрин излиза около 53 лева. При това от декември лекарствата в Турция са поскъпнали с 30 на сто. “Mоже да са ги вдигнали сега, но специално това лекарство, което вземам, е 50% по-евтино“, коментира Господин Терзиев.

В съседна Гърция същите лекарства за грип излизат около 38 евро. В крайна сметка резултатът от акцията е – в Сърбия и Турция сметката за нужните медикаменти по рецептата е с над 20 лева по-малка от тази в Гърция и у нас.

Още по темата

Избор на редактора