Къде са блокадите на протестиращите земеделци

За втори пореден ден протестиращи земеделци блокираха ключови места в цялата страна. Блокади има в областите Видин, Стара Загора, Ямбол, Силистра, Ловеч, Монтана, Търговище, Кюстендил, Пловдив, Плевен, Благоевград и Бургас.

Протестите им продължава въпреки предложения нов меморандум от премиера Николай Денков и включените в него точки за излизане от кризата, и поканата за разговори между страните днес в 18:00 часа. Основните искания на замеделците са законодателни промени, които да гарантират сигурност в бранша, промяна на условията на зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна.

Земеделци от Благоевградско разположиха тежка техника на пътя за Мелник и Петрич под автомагистрала „Струма“.  На няколко пъти животновъди опитваха да достигнат автомагистралата и да блокират движението там, но не бяха допуснати от полицията, предаде БНТ.

Фермерите се заканват да продължат с протестите и утре, когато планират да блокират движението по Кресненското дефиле.

Техника затруднява и движението на кръговото между Перник и София.

Втори ден е блокиран пътят към „Дунав мост 2“. Във вторник за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния.

„За това, че се опитват да ни унищожат, е редно да дадем отпор. Ще бъдем тук, докато е нужно и докато не изпълнят изискванията ни. А те са да оцелеем, за да можем да продължаваме да осигуряваме храната на хората“, каза земеделският производител Мимчен Милчев, цитиран от БТА.

Председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски заяви, че исканията не са политически и засега от съюза не искат смяна на министъра на земеделието на този етап.

Тежка техника затвори движението и по главния път Стара Загора – Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“.

В 10:00 часа тази сутрин движението беше отцепено от служители на полицията, които не допускат автомобилите да стигнат до автомагистралата. Очаква се трафикът да бъде възстановен около 13:00 часа.

Протестиращи производители затвориха трите подхода за магистрала „Тракия“ край Ямбол.

Затворени са участъци на трите най-важни пътни артерии в областта – на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, което блокира изхода към магистралата, втората точка е до село Кабиле, а третата до село Веселиново, което включва и международния път към граничен пункт „Лесово“.

За втори пореден ден протест има и в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Земеделците се движат в колони от тежки машини по ключови пътни участъци. В района не затварят пътища, а се движат в колони заради разпратено писмо от Агенция „Пътна инфраструктура“ и инструктаж от полицията, че организаторите на протеста ще бъдат глобени с 8 000 лева, защото нямат право да затварят пътища от републиканската инфраструктура.

Затворен е и главният път София – Варна на две места в Ловешка област – на п.в. „Абланица“ и п.в. „Боаза“.  Ограничено е и движението на пътя София – Русе при Луковит.

Главен път Е-79 е блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата – на пътя от Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй. Протестиращите земеделски производители пропускат автомобилите със специален режим на движение, а също автомобилите, в които има болни хора и пътуващи за операции или хемодиализа хора.

Селскостопанска техника и земеделци от региона наТърговище за втори пореден ден блокираха главния път София – Варна. Протестиращи зърнопроизводители и техника има и на входа на Попово.

Зърнопроизводителите в Кюстендилско са затворили три места – на пътя Кюстендил-Дупница; на разклона за с. Слощошица, на изхода на Дупница посока София при Пиперево и паметника на Дупнишката комуна и при Сапарева баня – на изхода за кв. „Гюргево“ и пътя за Самоков, предаде БНР.

Блокирано е и кръговото до пловдивското село Труд. Около 250 фермери със 120 селскостопански машини са на място. Протестиращите планират шествие с тракторите до Пловдив около 13 часа.

В област Плевен ще бъдат затворени главните пътища Плевен -Ловеч и София- Русе при село Горни Дъбник и град Славяново.

Четете още

Избор на редактора