Къде ще има земеделски протести и блокади днес

Днес е четвъртият ден на земеделски протести в страната, след като неправителствените организации от сектора не успяха да се споразумеят с правителството. Времето на протестните действия се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията им. Днес протестите ще продължат от 10:00 до 15:00 часа.

Исканията на протестиращите земеделски производители продължават да бъдат преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.
И днес земеделските производители от Ямболска област ще блокират изходите към АМ „Тракия“. Между 10 и 15 часа ще бъде спряно движението в района на селата Дражево, Кабиле и Веселиново.

Затворен в тези часове ще е и пътят между Ямбол и Сливен. Преустановен ще е трафикът на международния път от ГКПП „Лесово“ към п. в. „Петолъчката“.  Протестиращи заявиха, че ще опитат да блокират магистралата и в двете посоки на пътен възел „Хаджидимитрово“.

Фермери от област Кърджали ще затворят за час международния път за Гърция. Акцията ще се проведе на пътен възел „спирка Джебел“  между 11 и 12 часа. За БНР председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов каза, че протестите са резултат от нерешените проблеми в сектора: „Това са проблеми, натрупани във времето. Това нещо, за което в момента се дебатира, трябваше да се реши много отдавна. Говорим за извънредни ситуации, които цял ЕС каза, че тези средства трябва да се дадат – т. нар. „украинска помощ“. Но не е само това проблемът. Ще продължим да си защитаваме интересите“.

В 11 часа производителите от област Благоевград ще се съберат на международния път Е-79 –  край полигона на областния център. Фермерите се подготвят за масов поход към столицата в началото на следващата седмица. Сред основните им искания са оставка на земеделския министър Кирил Вътев и отмяна на готвените от догодина рестрикции.

Продължават фермерските блокади и в Плевенско. Очаква се между 10 и 15 часа да бъде затворен главният път София – Русе – при село Горни Дъбник и при град Славяново, както и на пътят Плевен – Ловеч при село Брестовец.

В Пловдивско протестиращите ще се съберат в 10 часа на кръговото кръстовище край с. Труд и ще го блокират. По-късно се очаква да затворят и двете платна на АМ „Тракия“. В уведомлението, което са изпратили от  местния съюз на зърнопроизводителите до кмета на община Марица, се посочва, че това ще стане за периода от 12 до 14 часа.

На срещата с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет в сряда земеделците бяха запознати с новия меморандум, но по думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов имат несъгласия по някои от точките, които предстои да се обсъждат и изчистят.

Днес от 16:30 часа се очаква да се състои и поредната среща между протестиращите и властта в Министерския съвет.

Ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години, обмисляме да продължим протестите в София през следващата седмица, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и представител на Българската аграрна камара, цитиран от БТА.

Четете още

Избор на редактора