Кърлежи вкараха двама в болница в Пловдив

Двама души са приети в тежко състояние в инфекциозната клиника в Пловдив, след като са били ухапани от кърлеж. Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето, съобщи Нова.

Основният риск е заразяване с Лаймска болест. За първите четири месеца регистрираните пациенти са 25 в цялата страна.За същия период година по-рано те са били едва 12. Общините у нас вече се борят с вредителите чрез препарати, с които се обработват тревните площи.

Донка Колева лежи в инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив с Марсилска треска. Постъпила няколко дни след ухапването с висока температура, мускулни болки и обрив.

„Вкъщи като чистих трева, не можах да забележа. Кърлежът се залепи под мишницата ми“, разказва Донка.

Освен Донка, в клиниката се намира още един мъж, постъпил с Лаймска болест. Той е жител на Хасково и е бил транспортиран с линейка до Пловдив.

„Ухапаните са в задоволително към добро състояние, особено пациентката с Марсилска треска. Престоят еоколо 7 дни. Започнало е лечение“, заяви доц. Улиана Бойкинова, началник на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги“.

Четете още

Избор на редактора