Къро: Българите могат да бъдат само слуги в бизнеса с дрогата

Последното интервю на Красимир каменов-Къро е дадено през октомври 2022 пред разследващия журналист Арон Хаймън от изданието TimeLive, предоставено е на bTV.

Хаймън от години разследва българската организирана престъпност в Южна Африка. Моите източници, които разследват българската организирана престъпност от години, казват, че той е един от основните хора в схемата, но винаги е бил много, много внимателен и не се е набивал на очи.

Единственият път, в който той е засечен от радара е във връзка с убийството на Анджело Димов, казва Арон Хаймън.

Анджело Димов и съпругата му Незабравка са убити през февруари 2018 в дома си в Кейптаун. Димов е разследван и съден за наркотици и източване на кредитни карти. Познавате ли Анджело Димов, пита Арон.

„Анджело Димов, да. Един човек. Убиха го преди години. Спомням си него и жена му, но беше преди много време. Аз мисля, че той беше свързан с наркотици и затова му се случи това. Друго не знам.“, отговаря Къро.

На мястото имаше много полицаи и хора, които, може би са приятели или роднини на жертвите, разказва Арон. При ареста на Димов през 2013 г. в лаптопа му полицията открива копия на документите за самоличност на Къро. Обяснението – Каменов го използвал да му движи някои сделки.

„Тези хора живеят на 45 километра от мен. Аз живея в съвсем друга част на града. Ние нямаме никаква връзка. Аз ги познавам, но аз няма нищо общо с тях. Аз съм говорил с тях. Може би някой път в църквата да съм ги видял, но това е“, казва също Къро.

Какво знам аз неофициално във връзка с него. Когато някой фигури от българският подземен свят пристигне в Южна Африка, той бива посрещнат на летището от неговия шофьор или неговата охрана, и е настаняван в негови къщи в района на Кейптаун. Говоря за хора, замесени в сканирането и източването на кредитни карти, разказа още Арон Хаймън.

„Казвам ти, приятелю. Те са хора на много ниско ниво. Аз няма какво да правя с тях. Голяма част от тях са престъпници, нека бъдем честни. Пълни престъпници. Това е. Българин да бъде голям в дрогата. Те могат да бъдат само слуги на някой. Представи си, приятелю – ти си престъпник в чужда страна на другия край на света и да станеш голям. Ти не можеш да бъдеш голям. Това е глупаво. За мен зад тях има южноафриканци. Те не са чак такива играчи“, казва Къро.

Още по темата

Избор на редактора