Кюрдска активистка осъдена на 74 удара с камшик

Историята на кюрдската активистка Роя Хешмати, осъдена на 74 удара с камшик, след като е публикувала снимка във „Фейсбук“, на която не носи хиджаб, предизвика вълна от недоволство сред много иранци, предаде ДПА.

Жената разказа за наказанието си в публикация във „Фейсбук“, а информацията бе потвърдена от иранските съдебни власти, които посочиха, че мярката е предприета съгласно законите на страната, съобщи информационна агенция Мизан.

Според в. „Шаргх“ кюрдската активистка е била арестувана през април заради въпросната снимка, която е в нарушение на строгите правила за женското облекло в Ислямската република. Впоследствие срещу нея са били повдигнати множество обвинения. Съдът е уважил жалбата ѝ срещу постановената ѝ присъда от над 13 години затвор, но наказанието за морални провинения е останало в сила, съобщава БТА.

Роя Хешмати съобщи, че е била осъдена на бичуване през октомври във профила си във „Фейсбук“, който вече не е достъпен. На 3 януари тя заяви, че се е явила пред властите заедно с адвоката си, след като е получила призовка. Жената описа мястото, където е бичувана, като „средновековна стая за мъчения“.

Преди повече от година Иран беше разтърсен от масови протести след смъртта на младата кюрдка Масха Амини. Тя изпадна в кома, след като беше задържана от нравствената полиция заради неправилно носене на хиджаб, и по-късно почина в ареста, припомня ДПА. Трагичният случай предизвика най-сериозните протести в страната от десетилетия, но властите насилствено потушиха демонстрациите. Оттогава все повече жени протестират срещу изискването за забулване.

Четете още

Избор на редактора