Лазаровден е. Ергените искат ръката на любимата

Днес е Лазаровден. Християнски празник, който носи името на Свети Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Исус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен. Бог казва „Лазаре, стани!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са искали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Какво никога не се прави на Лазаровден? Библията описва този ден като много важен и затова трябва да знаете какво да не правите на Лазарова събота. Първо, отложете цялата тежка работа за по-късно. Пране, почистване и други са строго забранени. На въпроса дали може да се работи на Лазарова събота има недвусмислен отговор – не. По-добре е да прекарате този ден в разходка с приятели и семейство или в църква. Не прекалявайте с празненствата, не се препоръчват пищни гозби на Лазарова събота.

Четете още

Избор на редактора