„Лев инс“ срещу Mediapool: иск за 1 милион лева

Застрахователната компания „Лев инс“ е завела иск в Софийския градски съд срещу Mediapool за 1 млн. лева с мотив, че се е почувствала засегната от информационен материал от 27 септември 2022 г., който практически цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет.

Публикацията е основана на публично достъпна в интернет стенограма от заседание на правителството, в което се дискутира „Зелена карта“ и последствията, ако проблемът не бъде решен. Въпреки че източникът е публичен, на изпълнителния директор на дружеството е изпратен имейл с въпроси по темата, но единственият получен отговор е: „На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда“.

Делото е безпрецедентно в най-новата история на българската журналистика от гледна точка на размера на иска. Другият публично известен иск срещу медия за подобна огромна сума (също 1 млн. лв.) е на „Еврохолд“ , собственик на застрахователя „Евроинс“, срещу сайта „Биволъ“.

„Доколкото в случая с Mediapool искът за 1 млн. лв. е предявен изцяло, а не като частичен, мога да кажа, че това е най-големият от гледна точка на претендираното обезщетение иск срещу медия в историята на България, който ми е известен на базата на публичната информация“, коментира изпълнителният директор на „Програма „Достъп до информация“ адв. Александър Кашъмов, който ще защитава Mediapool пред съда.

„Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд заради цитат на министър, и то отразен в стенограма от заседание на Министерския съвет. Доколкото описаният в статията казус е отразяван години наред от Mediaool и журналистическият текст представя напълно коректно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е сплашване на медията, но и на цялата журналистическа общност и на всеки независим глас, който си позволи да говори за проблема със системата „Зелена карта“, коментира главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Още по темата

Избор на редактора