6.7 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Леденото гробище за домашни любимци

Когато през 1972 г. изследователят Кърт Бениршке започва да събира проби от кожа на застрашени животни, той няма точен план какво да прави с тях. Но той е вярвал, че един ден те ще помогнат за спасяването на редките животински видове.

Няколко години по-късно Бениршке премества колекцията си от замразени проби в зоологическата градина на Сан Диего, с което поставя основите на първия парк с вледенени животни Frozen Zoo.

“Чувстваме се като наследници на тази разрастваща се колекция, която може да изиграе значима роля в бъдеще”, казва Оливър Райдър, генетик към зоопарка пред CNN.

Бениршке почина през 2018 г. , но усилията му да създаде най-голямата криобанка за животински проби в света продължава да живее. Днес Frozen Zoo в Сан Диего разполага с над 10 500 индивидуални животни от 1220 вида.

Дълго време това беше единственият проект от този род, но със зачестяващата информация за животинските видове, подложени на риск от изчезване, и други държави последваха примера на Frozen Zoo.

Според доклад на WWF от 1970 г. до 2020 г. популацията на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби е намаляла с 68%. Посочва се също така, че при този темп на загуба на биоразнообразие, запазването на проби от някои видове е задължително научно начинание.

След основаването на Frozen Zoo в Сан Диего Замразената зоологическа градина е успяла да съхрани някои животински видове, които през последните десетилетия изчезнаха от дивата природа.

Сред тях са индийският гаур, гърбавият азиатски индийски вол, говеда от Югоизточна Азия, Конят на Пржевалски, някога разхождал се из цяла Монголия, а днес изчезнал напълно, и чернокракият пор, който беше покосен от пандемия през 80-те.

Зоопаркът разполага и с експонати на  застрашените бели мечки, орангутани, панди, пингвини, зебри.

Животните са замразени от течен азот при температура от минус 196 градуса по Целзий, като за различните видове са използвани различни техники за вледеняване.

Надеждите са, че ДНК пробите на вледенените животни в бъдеще ще се използват за клониране и спасяване на генетичното разнообразие на планетата.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини