Лекар пребори рака със собствена иновативна терапия

Година след като се подложи на първото в света лечение на глиобластома, австралийският лекар Ричард Сколиър пребори рака.

Експерименталната терапия на уважавания патолог се основава на неговите собствени пионерски изследвания върху меланома.

Подвидът на глиобластома на проф. Сколър е толкова агресивен, че повечето пациенти оцеляват по-малко от година.

Но във вторник 57-годишният мъж обяви, че последният му ядрено-магнитен резонанс отново не е показал рецидив на тумора.

„Честно казано, бях по-нервен, отколкото съм бил за всяко предишно сканиране“, каза той пред BBC.

„Просто съм развълнуван и възхитен… не мога да бъда по-щастлив.“

Проф. Сколър е един от най-уважаваните медицински умове в страната и тази година беше обявен за австралиец на годината заедно със своята колежка и приятелка Джорджина Лонг, като признание за тяхната променяща живота работа върху меланома.

Като съдиректори на Института по меланома в Австралия, през последното десетилетие изследванията на двойката върху имунотерапията, която използва имунната система на тялото, за да атакува раковите клетки, драматично подобриха резултатите за пациенти с напреднал меланом в световен мащаб. Половината вече са по същество излекувани от по-малко от 10%.

Това е изследването, което проф. Лонг, заедно с екип от лекари, използва за лечение на проф. Сколър – с надеждата да намери лек и за неговия рак.

Миналата година проф. Сколър стана първият пациент с рак на мозъка, подложен на комбинирана имунотерапия преди операцията.

Той е и първият, на когото е приложена ваксина, персонализирана според характеристиките на тумора му, което повишава способността на лекарствата за откриване на рак.

След тежки няколко месеца лечение в началото на годината – прекарани в справяне с епилептични припадъци, проблеми с черния дроб и пневмония – проф. Сколър казва, че се чувства по-здрав.

„Това със сигурност не означава, че ракът на мозъка ми е излекуван… но е хубаво да знам, че все още не се е върнал, така че все още имам още малко време да се наслаждавам на живота си със съпругата ми Кейти и моите три прекрасни деца,“ споделя лекарят.

Четете още

Избор на редактора