Лена Бориславова: Не постовете, политиките са важни

Щом срещу мен, премиера и Асен Василев се тиражират толкова лъжи, значи правим нещо важно. Това заяви началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова пред TV1.

Тя посочи, че няма опита, за да върти цяла държава на пръста си, както е обвинявана непрекъснато.

Бориславова добави, че всички решения в доскорошната четворна управляваща коалиция са били взимани от няколко души, а при възможност – и в широк политически формат.

Началникът на кабинета „Петков“ изрази съжаление, че управлението е причинило сегашната нестабилност на хората, но изрази мнение, че тя е била необходима, „защото сваля маски и показва кой на какво е готов и в името на каква цел“.

Лена Бориславова гостува и в Нова. Там тя заяви, че от ПП са показали, че за партията постовете не са водещо нещо.

„Влизаме в преговори винаги с разговор за политики, конкретни законопроекти и мерки, зад които ние заставаме – посочи Бориславова. – Кирил Петков преотстъпи мястото си на Асен Василев, когато общественото мнение беше, че това е по-добрият вариант за съставяне на правителство. Опитваме се да сме диалогични”.

Тя бе категорична, че от ПП са готови да помогнат в съставянето на кабинет, ако третият мандат бъде връчен на някой от досегашните им партньори.

Бориславова поясни, че все още не са били обсъждани имена за премиер и министерски постове.

“Ще изчакаме да видим как ще протекат преговорите, какво ще е на дневен ред и тогава ще говорим за имена”, разясни Бориславова.

Тя добави, че към момента фигурата на Никола Минчев също не е обсъждана за поста.

“Той доказа, че има много големи качества – посочи шефът на кабинета „Петков“. – За отрицателен период от време стана председател на НС за пример, такъв какъвто не сте виждали години наред. Вярвам, че ако бъде подкрепен от стабилно мнозинство в парламента, това е една добра рецепта за успех. Най-тежкото за един премиер е когато той не може да разчита на собствените си министри”.

Лена Бориславова коментира и серията от атаки срещу нея.

“Всяка седмица лъжата по мой адрес е различна – коментира тя. – Миналата седмица беше, че си поръчвам дрога от г-н Семерджиев в МС – абсолютна глупост.  Имаме и една огромна лъжа за отношенията ми с г-н Кирил Петков. С него имаме професионални отношения. Ако г-жа Атанасова се притеснява – прокуратурата услужливо е на нейна страна”.

Бориславова добави, че  обмисля дали да не заведе иск срещу няколко медии, които “разпространяват лъжи по най-безапелационен и арогантен начин”.

Тя изрази несигурност в поведението на партия ИТН като евентуален коалиционен партньор.

“За ИТН трябва много ясно да си дадем сметка какво седи зад този политически проект. Единственото системно нещо зад тяхното поведение е, че това е един икономически проект, който даде работа на група сценаристи, много от които не се сложиха себе си на първа линия в НС и подведоха голяма група хора – коментира Бориславова.  – Ние трябва да сме сигурни, че когато влизаме в ново мнозинство, те наистина ще гласуват по съвест, а няма някой да им натиска бутоните”.

Шефът на кабинета „Петков“ коментира и газовата криза в страната, като поясни, че заявката, която е дала за получаване на газ “в пъти по-евтин от руския” е ставало дума за азерски газ.

“Русия е абсолютно ненадежден партньор за доставки, защото тя спря газа първо на България – в нарушение на международните си договори, след това на още 13 държави. Понеже газът се използва като икономическо оръжие от определени държави, затова сме изправени пред тази тежка ситуация”, каза тя.

На въпрос, дали от ПП са получавали външен натиск да влязат в коалиция с ГЕРБ, Бориславова каза: “Знам, че ГЕРБ се надяват да влязат в коалиция с ПП или ДБ, за да измият своя образ пред Европа”.

Тя отрече да е имало какъвто и на е външен натиск от чужбина по време на среща с дипломати в американското посолство преди началото на консултациите при президента в петък.

“Всяко посолство има своята дейност, на която присъстват политици и експерти, така че да има диалог. Така както имаше закуска в американското, така имаше и прием във френското. Никой не ми е преодолял за разговори за бъдещи коалиции”, каза Бориславова.

Четете още

Избор на редактора